RALLY - LYDIGHET

GLEDE - SAMSPILL - HOLDNINGER

Rally-lydighet er en godt voksende hundesport som ble startet i Canada. Sporten kom til Norge i 2003.  Norsk Rallylydighetsklubb (NRL) ble stiftet i 2005.

2013 ble sporten offisiell og under NKK.

Rally - lydighet består av en del vanlige lydighetsøvelser som sitt, dekk, stå og bli. En god del litt mer uvanlige lydighetsøvelser som sitt i front, gå rundt hunden, sitt og løp i fra og kall inn i front. Agilityhindere som hopp, tunnel og slalåm, og freestyleøvelser som snurr, sikksakk mellom bena våre, sidebytter og rygging m.m.

Pr i dag har vi 94 skilt ( øvelser )til sammen.

Det er 4 klasser : 1, 2, 3 og elite.

Man går en bane som er satt sammen av et visst antall skilt ( øvelser ), hvor man starter på 200 poeng og blir trukket for feil underveis. Man går også på tid, noe som skiller på plasseringer der to eller flere deltagere har samme poengsum. Banen blir satt av stevnets dommer.  De setter også en makstid mellom 3 og 4 min.

Man har lov til å snakke med og rose hunden sin underveis i konkurransen.

Poengtrekk er alt fra 1 til 10 poeng. Man blir trukket for f.eks: snusing, stram line ( kun kl.1, da det kun er i denne klassen hunden går i bånd ), skjeve sitter og dekker på over 45 grader, uro ved stasjonære øvelser, doble kommandoer, stopp i banen, ikke tilfredstillende utført øvelse mm. Diskvalifisert blir man f. eks om man glemmer en øvelse, fører går et skritt for lite eller for mye der skritt telles, hund som gjør fra seg i ringen eller kommer ut av kontroll mm.

En bane består av 15 til 20 skilt i kl.1, 2, og 3 og 15 til 22 skilt i elite.

For å få flyt i banen er det en god blanding av stasjonære øvelser som "sitt - dekk - sitt opp"  og flytende øvelser som 360 grader venstre eller høyre, eller 270 grader venstre eller høyre mm. Alle øvelsene skal utføres ved skiltet.

På stevner får alle 10 min til å gå ( briefe ) banen uten hund.

Rally - lydighet er en utfordrende og morsom sport for både hund og eier. Det fordres god kontakt med hunden om man skal gå en hel bane.  Men det er korte transportetapper, 3 til 5 meter mellom de fleste øvelsene, noe som gjør at hundene etterhvert skjønner at det gjelder å følge med.

Om man ikke har noe ønske om å konkurrere, men har lyst til å gjøre noe morsomt sammen med hunden, er dette en morsom greie som fremmer god kontakt og godt samspill mellom hund og eier.

NRL har egen hjemmeside , norsk rally lydighetsklubb. Her finner man alle skilt / øvelser som er godt forklart , regelverk mm.

Vi i Horten Hundeklubb trener Rally-lydighet på mandager Kl. 18.30 til 20.30.

Hjertelig velkommen til trening.

Del denne siden